Obsah
Konference Ostrovy života
19.-20. listopadu 2018
Brno, hotel Holiday Inn
Co vás čeká?
Bezplatné semináře JTDJ
3. 10. Most
4. 10. Kladno
23. 10. Brno
24. 10. Zlín
25. 10. Frýdek-Místek
13. 11. Náchod
14. 11. Liberec
15. 11. Praha
Kontakt
Odběr zpravodaje
Jak zpracovat bylinky na konci sezóny?
Kdo by si rád neochutil pokrm čerstvými bylinkami. Skoro každá domácnost vlastní malou bylinkovou zahrádku nebo alespoň truhlík za oknem s těmi základními druhy. Ovšem problémem je, že čerstvé bylinky máme pouze malou část roku. Jak tedy zaručit abychom si i v zimě mohli dopřát vynikající chuť například domácí bazalky nebo oregana.
Sušení
Asi nejznámější metodou zpracování bylinek je jejich sušení. Ale pozor, některé druhy jsou k sušení méně vhodné, protože ztrácejí své aroma. To se týká třeba bazalky. Nikdy čerstvě natrhané rostliny nesušíme na přímém slunci, ale necháme je postupně uschnout na teplém, stinném a větraném místě.
Mražení
Praktickým uskladněním bylin je i jejich mražení. K tomuto účelu se nejvíce hodí rostliny se šťavnatými listy jako je pažitka, petržel, máta či bazalka. Výhodné je bylinky mrazit v menších porcích, v mikrotenových sáčcích nebo plastových krabičkách.
Naložte je do oleje
Méně známou metodou je uchování bylinek v oleji. Olej má ale menší konzervační schopnost, proto ho musíme hlídat, jestli se nám nekazí. Celé stonky nebo listy vložíme do sklenice s olivovým olejem a necháme asi 14 dní uležet. Pokud chceme prodloužit trvanlivost, směs přecedíme a uskladníme pouze olej, který je pak výborný třeba do salátů. Skvělým pomocníkem je také tvořítko na led. Do tvořítka vložíme trochu nasekaných bylinek, zalijeme trochou oleje a necháme zamrazit. Kostky pak můžeme použít při smažení.
Autor: Pavla Pilchová, Pro náš dům, z.s.