Obsah

Konference Ostrovy života

19.-20. listopadu 2018

Brno, hotel Holiday Inn

Co vás čeká?

  • 15 přednášek ve dvou dnech
  • ukázky praktických řešení – systémů zadržování srážkových vod, recyklace tzv. šedé vody, ostrovní systémy FVE, zelené střechy aj.
  • setkání s odborníky, možnost diskuse a konzultace
  • konferenční sborník a další vzdělávací materiály
  • společenský večer vč. slavnostního rautu a doprovodného programu
  • Chci se zúčastnit

    Bezplatné semináře JTDJ

    3. 10. Most

    4. 10. Kladno

    23. 10. Brno

    24. 10. Zlín

    25. 10. Frýdek-Místek

    13. 11. Náchod

    14. 11. Liberec

    15. 11. Praha

    Chci se zúčastnit

    Kontakt

    Pro náš dům, z.s.

    Veveří 102

    616 00 Brno

    www.pronasdum.cz

    www.ospronasdum.cz

    Odběr zpravodaje

    Jak zpracovat bylinky na konci sezóny?

    Kdo by si rád neochutil pokrm čerstvými bylinkami. Skoro každá domácnost vlastní malou bylinkovou zahrádku nebo alespoň truhlík za oknem s těmi základními druhy. Ovšem problémem je, že čerstvé bylinky máme pouze malou část roku. Jak tedy zaručit abychom si i v zimě mohli dopřát vynikající chuť například domácí bazalky nebo oregana.

    Sušení

    Asi nejznámější metodou zpracování bylinek je jejich sušení. Ale pozor, některé druhy jsou k sušení méně vhodné, protože ztrácejí své aroma. To se týká třeba bazalky. Nikdy čerstvě natrhané rostliny nesušíme na přímém slunci, ale necháme je postupně uschnout na teplém, stinném a větraném místě.

    Mražení

    Praktickým uskladněním bylin je i jejich mražení. K tomuto účelu se nejvíce hodí rostliny se šťavnatými listy jako je pažitka, petržel, máta či bazalka. Výhodné je bylinky mrazit v menších porcích, v mikrotenových sáčcích nebo plastových krabičkách.

    Naložte je do oleje

    Méně známou metodou je uchování bylinek v oleji. Olej má ale menší konzervační schopnost, proto ho musíme hlídat, jestli se nám nekazí. Celé stonky nebo listy vložíme do sklenice s olivovým olejem a necháme asi 14 dní uležet. Pokud chceme prodloužit trvanlivost, směs přecedíme a uskladníme pouze olej, který je pak výborný třeba do salátů. Skvělým pomocníkem je také tvořítko na led. Do tvořítka vložíme trochu nasekaných bylinek, zalijeme trochou oleje a necháme zamrazit. Kostky pak můžeme použít při smažení.

    Autor: Pavla Pilchová, Pro náš dům, z.s.